Na železniciach sa začala policajná akcia s názvom Modrá 24

14.05.2012 Bratislava

Bratislava 14. mája (TASR) - Na železniciach sa začala dnes ráno 24-hodinová policajná akcia európskej siete RAILPOL s názvom Modrá 24. Keďže na staniciach a vo vlakoch najčastejšie dochádza k priestupkom proti majetku, jej cieľom je najmä prevencia. Akcia potrvá do utorka 15. mája do 7.00 h.

"Policajti svoju činnosť sústredia na predchádzanie krádeží v priestoroch železničných staníc, v ich okolí a vo vybraných vlakoch," informoval TASR hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka. Polícia sa zameriava na kontrolu podozrivých osôb, ktoré vstupujú do vlakov alebo sa po nich bezdôvodne pohybujú, a tiež na kontrolu odložených batožín. "Pátra tiež po veciach, ktoré pochádzajú z trestnej činnosti spáchanej v obvode železničných dráh," dodal Slivka. Policajtom pomáhajú pri práci aj služobné psy. Tie hľadajú najmä omamné a psychotropné látky.

Muži zákona sa zameriavajú aj na kontrolu dodržiavania všeobecne záväzných právnych predpisov. V súvislosti so železničnou dopravou kontrolujú ich dodržiavanie zo strany cestujúcich, v spojitosti s bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky aj zo strany účastníkov cestnej premávky a dopravcov.

Ako dodal hovorca, Policajný zbor bude podobné akcie v obvode železničných dráh realizovať aj v budúcnosti. "Ich účelom je zvyšovať bezpečnosť železničnej dopravy," poznamenal.

Celoeurópska akcia má názov podľa farby železníc, ktorou je modrá. Tieto úlohy v rámci akcie plnia aj ostatné členské krajiny RAILPOLu v celej Európe (www.railpol.eu). RAILPOL je medzinárodná organizácia, ktorá združuje ozbrojené bezpečnostné zbory pôsobiace v obvode železničných dráh.
 

Vyberte región